25 жовтня відбулася робоча зустріч фахівців та керівників виконавчих органів селищної ради, КНП «Ємільчинська лікарня», КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» із працівниками Житомирського регіонального офісу Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» на чолі із керівником офісу Сергієм Гаращуком.
Сьогодні мова йшла про співробітництво з Проєктом у сфері організації роботи системи енергетичного менеджменту будівель та споруд соціальної сфери комунальної власності. Адже співробітники офісу мають значний позитивний досвід
організації такої роботи в місті Житомирі.
Енергетичний менеджмент – це управління енергетичними ресурсами (енергією), метою якого є ефективне використання наявних енергетичних ресурсів, обрахунок і забезпечення необхідних потреб енергії для організації (установи) та мінімальний негативний вплив на навколишнє середовище.
Наявність в громаді такої системи енергетичного менеджменту комунальних закладів дозволить оптимізувати витрати енергорусурсів і, відповідно, зменшити витрати з бюджету громади на ці ресурси.
Також при функціонуванні такої системи є можливість обгрунтувати потребу енергетичних ресурсів на наступний
опалювальний період для кожного закладу та для усіх разом. Крім того, діюча система енергетичного менеджменту є необхідною умовою для залучення довгострокового фінансування з бюджетних та позабюджетних джерел на розвиток та термомодернізацію комунальних закладів освіти, культури, охорони здоров’я тощо.
За результатами зустрічі Сергій Гаращук запевнив, що Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» надасть всебічну методичну підтримку та необхідні консультації селищній раді для прийняття відповідних управлінських рішень.