Для роботи патронатними вихователями запрошуємо сім’ї, які готові у своїх домівках доглядати за дітьми, що потребують захисту.
Гарантовані: заробітна плата, кошти на виховання дитини, комплексна професійна підтримка.
Сімейний патронат допомагає дітям, чиї батьки деякий час не можуть опікуватися ними в силу різних життєвих обставин.
Бувають випадки, коли через недбалість або жорстоке поводження дітям загрожує небезпека.
Інколи у дітей хворіють або помирають батьки – й за ними нікому доглядати.
Трапляється й так, що дітей залишають у пологових будинках ще при народженні.
Коли батьки за складних життєвих обставин не можуть опікуватися дітьми, їх на певний час беруть на виховання професійні патронатні сім’ї.
Патронат над дитиною – це професійна комплексна послуга, що передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини, яка опинилася у складних життєвих обставинах, у сім’ї патронатного вихователя, та одночасне надання фахівцями соціальної сфери інтенсивних підтримуючих послуг сім’ї дитини для відновлення її здорового функціонування.
Метою патронату є забезпечення права кожної дитини, яка опинилася в складних життєвих обставинах, виховуватися у сприятливому та безпечному сімейному середовищі шляхом відновлення здатності батьків (осіб, які їх замінюють) опікуватися дитиною та виховувати її, а в разі неможливості –вчинення заходів щодо захисту дитини та прийняття рішень щодо її влаштування до постійної форми сімейного виховання, яка найбільше відповідає потребам дитини.
Патронатний вихователь – особа, яка на професійній основі здійснює догляд, виховання і розвиток дітей, влаштованих в її сім’ю.
До сім’ї патронатного вихователя можуть бути влаштовані покинуті/знайдені діти, діти, залишені в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я, або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі; діти, чиї батьки пропали безвісті;
діти з сімей, в яких існує загроза життю чи здоров’ю; діти за заявою батьків у зв’язку з складними життєвими обставинами, які трапились в їх сім’ї.
До сім’ї патронатних вихователів можуть бути влаштовані діти віком від народження до 18 років.
Патронатній сім’ї з державного бюджету виплачуються такі види соціальних виплат:
 Соціальна допомога на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя, яка виплачується на кожну дитину, влаштовану в патронатну сім’ю, у розмірі 2,5 прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку (з 01.01.2024
прожитковий мінімум для дітей до 6 років становить 2563 грн (6407,5 грн в місяць), для дітей від 6 до 18 років – 3196 грн (7990 грн в місяць).
 Оплата послуг зі здійснення патронату над дитиною (заробітна плата патронатного вихователя), яка здійснюється в розмірі 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць (з 01.01.2024 прожитковий мінімум
для працездатної особи становить 3028 грн (3028*5=15140 грн в місяць).
Якщо Ви бажаєте стати патронатним вихователем, звертайтеся до служби у справах дітей Ємільчинської селищної ради за адресою: селище Ємільчине, вул. Соборна, 18А, каб. 101.