РОЗ’ЯСНЕННЯ ТА ВІДПОВІДІ НА ПИТАННЯ, ЯКІ ЦІКАВЛЯТЬ ГРОМАДЯН У ПЕРІОД ВОЄННОГО СТАНУ стосовно роботи органів Державної міграційної служби.
❓Якщо під час війни термін дії ID-картки закінчився або у паспорт не вклеєно фотокартку, чи може такий документ посвідчувати особу громадянина України?
✅Так. Постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2022 року № 1202 «Деякі питання реалізації актів законодавства у сфері міграції в умовах воєнного стану» установлено, що паспорти громадянина України у формі картки, строк дії яких закінчився за 30 днів до 24 лютого 2022 року та після 24 лютого 2022, та паспорти громадянина України зразка 1994 року, до яких не вклеєно фотокартку особи у разі досягнення 25 чи 45-річного віку, строк вклеювання до яких настав за 30 до 24 лютого 2022 року та після 24 лютого 2022 року, є документами, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України і підлягають обміну або вклеюванню фотокарток, відповідно до досягнутого віку, протягом 30 календарних днів з дня припинення чи скасування воєнного стану.
❓Чи є можливість переслати ID-картку або закордонний паспорт до іншого підрозділу міграційної служби в більш безпечному регіоні для подальшого його отримання?
✅ Так, це можливо. Для цього необхідно звернутися до територіального підрозділу ДМС, де вона отримуватиме паспорт, і подати письмову заяву, у якій зазначити наступну інформацію:
*дані особи на ім’я якої оформлюється паспорт (ПІБ, дата народження, місце проживання, контактний номер телефону);
*назва територіального органу/територіального підрозділу ДМС, який здійснив оформлення паспорта;
*обставини, через які виникла необхідність отримання паспорта в іншому підрозділі ДМС та назва територіального підрозділу, в якому заявник буде отримувати паспорт.
❓Документи для оформлення ID-картки або закордонного паспорта подавалися до територіального підрозділу ДМС, який у звя’зку з проведення активних бойових дій не працює. Чи є можливість завершити оформлення паспорта іншим територіальним підрозділом ДМС?
✅ Так. Це можливо. Для цього особі необхідно звернутися до територіального підрозділу ДМС, де особа отримуватиме паспорт та подати письмову заяву, у якій зазначити наступну інформацію:
*дані особи, на ім’я якої оформлюється паспорт(ПІБ, дата народження, місце проживання, контактний номер телефону);
*назва територіального органу/територіального підрозділу ДМС/ЦНАП/ДП «Документ», до якого подавалися документи для оформлення паспорта;
*обставини, через які виникла необхідність переключити заяву-анкету та здійснити видачу паспорта в іншому територіально підрозділі ДМС.
Відтак розгляд заяви-анкети про оформлення паспорта/паспорта для виїзду за кордон буде переключено на той підрозділ, який зазначено у заяві та в подальшому здійснено доставку виготовленого документа.
❓ Що робити громадянину, якщо під час перевірки стану оформлення паспортного документа на сайті ДМС України відображається статус : «Під час персоналізації документа ДП « Поліграфічний комбінат Україна » виявлено помилку в наборі даних » ?
✅ Найчастіше відображення таких статусів у електронному сервісі «Перевірка стану оформлення документів », означає, що документ для оформлення паспорта громадянина України або паспорта громадянина України для виїзду за кордон подавалися у тому територіально підрозділі ДМС, який наразі не працює через складну безпекову ситуацію у тому населеному пункті, де даний підрозділ ДМС знаходиться. У такому випадку ми також просимо громадян з’ясувати свій конкретний випадок, звернувшись за номерами «гарячих ліній» апарату ДМС або тих територіальних підрозділів ДМС, які знаходять в безпечних областях України. Також можна безпосередньо звернутися до найближчого працюючого територіального підрозділу ДМС та подати заяву для завершення оформлення ID-картки або закордонного паспорта. Виготовлений паспорт тоді буде доставлено до того територіального підрозділу ДМС, до якого буде подано заяву.
❓Чи може батько отримати закордонний паспорт дитини, якщо документи на оформлення подавала мати?
✅ Так. Це можливо, якщо під час подання заяви-анкети на оформлення закордонного паспорта дитині (у віці до 12 років) один з батьків визначить другого з батьків (опікунів, піклувальників, повнолітніх сина чи дочку, рідних(повнорідних та неповнорідних) сестру, брата, діда, бабу), який буде отримувати виготовлений закордонний паспорт.
Крім того, виготовлений паспорт для виїзду за кордон, оформлений на ім’я особи, яка не досягла 12-річного віку, може бути виданий особі, уповноваженій на це законним представником на підставі довіреності, засвідченої в установленому порядку.
Паспорт для виїзду за кордон, оформлений особі у віці від 12 до 16 років, може бути виданий особі, уповноваженій на це законним представником на підставі довіреності, засвідченої в установленому порядку, за умови присутності особи, на ім’я якої оформлено паспорт для виїзду за кордон, оскільки під час видачі необхідно пройти процедуру верефікації.
❓ Чи можна оформити паспорт громадянина України у формі картки та паспорт громадянина України для виїзду за кордон за кордоном?
✅ Так, громадяни України, які перебувають за кордоном, мають можливість звернутись до розміщеного за межами України відокремленого підрозділу (філії, представництва) державного підприємства, що належить до сфери управління ДМС, тобто до відокремленого підрозділу ДП «Документ». Наразі такі підрозділи працюють у Польщі, Словаччині, Туреччині, Чехії, Німеччині, Іспанії та Італії. Також для оформлення паспорта для виїзду за кордон громадяни України можуть звернутися до закордонної дипломатичної установи України.
❓ Чи є можливість отримати за межами України виготовлений паспорт громадянина України у формі картки та паспорта громадянина України для визду за кордон?
✅ Так, така можливість передбачена. Для отримання виговлених паспортів особа звертається до закордонної дипломатичної установи України або до розміщеного за межами України відокремленого підрозділу ДП «Документ» та подає письмову заяву у довільній формі про необхідність надсилання такого паспорта з територіального підрозділу ДМС, який здійснював його оформлення, для організації його видачі за кордоном.
❓Чи можна продовжити термін дії паспорта громадянина України для виїзду за кордон і внести до нього інформацію про дитину?
✅ Продовжити термін дії паспорта громадянина України для виїзду за кордон та/або внести інформацію про дитину можна у територіальних органах/територіальних підрозділах ДМС з наступних причин:
*у зв’язку з необхідністю термінового виїзду за кордон пов’язаною з нагальною потребою в лікуванні від’їжджаючого, від’їздом особи, яка супроводжує тяжкохворого, чи смертю родича, який проживав за кордоном ( за умови подання підтверджуючих документів );
*у разі відсутності у її територіальних органах/територіальних підрозділах ДМС технічної можливості оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон засобами Єдиного державного демографічного реєстру.
Також продовження терміну дії паспорта громадянина України для виїзду за кордон та/або внесення інформації про дитину під час перебування особи за кордоном можливо у закордонних дипломатичних установах України.
❓ Чи існує можливість оформлення паспорта громадянина України вперше по досягненню 14-річного віку, якщо особа з поважних причин не має документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство батьків?
✅ Під час подання заяви-анкети на оформлення паспорта громадянина України вперше особа, зокрема, подає оригінали документів, що підтверджують громадянство та посвідчують особу батьків або одного з них, які на момент народження особи перебували у громадянстві України (для підтвердження факту належності особи до громадянства України).
У разі відсутності таких документів або у разі коли батьки чи один із батьків такої особи на момент її народження були іноземцями або особами без громадянства, або у разі набуття особою громадянства України на території України подається довідка про реєстрацію особи громадянином України .
У випадках, коли у заявника з поважних причин ( тривалий час не проживає з батьками, місце перебування батьків не відоме або вони померли, зв’язок з ними втрачено або вони позбавлені батьківських прав, про що зазначається у письмовому поясненні заявника), відсутня можливість подати паспорт громадянина України батьків або одного з них, які на момент народження особи перебували у громадянстві України, перевірка факту належності заявника до громадянства України здійснюється за обліками ДМС, інших державних та єдиних реєстрів, інформаційних баз, що перебувають у власності держави.
Завідувачка Ємільчинським сектором
УДМС у Житомирській області Валентина САУХ