Ємільчинська селищна рада повідомляє, що з 1 січня 2023 року розпочалася кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2022 року.
Подавати декларацію про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) за минулий рік та сплачувати відповідні податки і збори – конституційний обов’язок громадян та їх особиста підтримка держави, її фінансової безпеки та обороноздатності.
Доходи, при отриманні яких декларація подається обов’язково:
1)дохід, отриманий від здавання в оренду нерухомого чи рухомого майна
2) продаж (обмін) нерухомості, починаючи з 2-го за рік. Або 1-й, якщо об’єкт був у власності менше 3-х років
3) продаж (обмін) рухомого майна у вигляді легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів, починаючи з 2-го продажу за рік
4) іноземні доходи, тобто доходи, що отримані за кордоном
5) спадщина або подарунок від осіб, що не є членами сім’ї 1-го чи 2-го ступенів споріднення (1-й і 2-й ступінь споріднення – це чоловік, дружина, діти, у т.ч. усиновлені; рідні брати та сестри, баба та дід, онуки. Від решти родичів треба декларувати. Однак декларація не подається, якщо ПДФО та ВЗ були сплачені спадкоємцем до нотаріального оформлення)
6) списаний борг, наприклад, поворотна фінансова допомога
7) списаний борг, якому сплив строк позовної давності у сумі, яка перевищує 1240,50 грн – у 2022 році, 1342 грн – у 2023 році.
8)доходи отримані від фізосіб, що не є податковими агентами
9) нецільова благодійна допомога за умови, що вона: перевищує для 2022 року – 3470 грн, а для 2023 р. – 3760 грн та не була оподаткована роботодавцем, як податковим агентом при її виплаті.
10) отримання інвестиційного прибутку, наприклад, по операціях з цінними паперами, деривативами, корпоративними правами
11) інші доходи, визначені законодавством
Не подають декларацію, якщо були лише такі доходи:
– зарплата та прирівняні до неї доходи, наприклад лікарняні;
– виплати за цивільно-правовими договорами, по яких податок утримував замовник робіт/послуг;
– підприємницький дохід за спрощеною системою. Такі підприємці сплачують єдиний податок і подають свою податкову декларацію.
Також декларація не подається, якщо:
– податок сплачувався у нотаріуса при оформленні спадщини, подарунку, продажу нерухомості, легкових автомобілів, мопедів, мотоциклів. Нотаріус сам звітує про такі доходи фізосіб;
– відсотки по банківським кредитам. Їх сплачує й декларує банк
– дохід отриманий від операцій продажу (обміну) майна, отримані подарунки, якщо дохід не оподатковується або оподатковується за ставкою 0%. Наприклад, подарунки від осіб 1-го, 2-го ступенів споріднення, подарунки у межах неоподаткованої вартості (25 % мінімальної зарплати на 1 січня), 1-й продаж автомобіля за рік, один продаж квартири за рік, яка перебувала у власності понад 3 роки
– дохід у вигляді спадщини, оподатковуються за ставкою 0% (від осіб 1-го, 2-го ступенів споріднення).
Податкові декларації подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб, у тому числі самозайнятих осіб, до 1 травня року (включно), що настає за звітним періодом.
Декларація подається за місцем проживання фізичної особи на момент декларування.
Якщо фізособа знялася з одного місця реєстрації, але ще не встигла стати на інше, то декларацію слід подавати за колишньою податковою адресою.
Подається податкова декларація за вибором платника податків в один із таких способів :
– особисто або уповноваженою на це особою;
– надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.
Звертаємо увагу, що форму податкової декларації, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17 травня 2022 року № 143 можна знайти за посиланням https://tax.gov.ua/…/Deklaratsiya_143_08.06.2022_.xls.
Також декларацію про майновий стан і доходи можна подати засобами електронного зв’язку в електронній формі, скориставшись електронним сервісом ДФС «Електронний кабінет» за посиланням http://cabinet.sfs.gov.ua з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису. Скористатись зазначеним сервісом зможуть особи, які ідентифіковані за особистим ключем, виданим кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг.