В Україні триває третій етап медреформи, під час якого створюватимуть госпітальні кластери.

Таким чином наявний радянський поділ на обласні, міські, районні лікарні буде замінений на надкластерні, кластерні і загальні медичні заклади.

Це передбачає кілька рівнів допомоги залежно від складності випадку та важкості стану пацієнта.

Про це йшлося 25 квітня на нараді в ОВА, де обговорювали детальний план формування Житомирського кластеру.

«Після формування госпітальних кластерів, пацієнт потраплятиме саме до тієї лікарні, яка відповідає його стану та матиме все необхідне обладнання для діагностики та лікування», – зазначила заступниця голови ОВА Наталія Остапченко.

Поділ лікарень за адміністративним принципом (міські, районні, обласні) – це наслідок ще радянської системи медицини.

Це дублювання функцій лікарень, коли кожна надає однакові послуги середньої якості без розподілу за рівнями складності випадків.

Реформа передбачає кілька рівнів допомоги залежно від складності випадку та важкості стану пацієнта.

Зокрема, «швидка» повинна доставити пацієнта не до найближчої лікарні, а до закладу, який може надати необхідний вид допомоги. Адже якщо пацієнта з інсультом доставити до найближчої загальної лікарні без інсультного блоку, це значно зменшить шанси на порятунок його життя.

Поділ кожної території на госпітальні кластери – це спосіб збалансувати переваги та недоліки децентралізації, коли територіальна громада буде чітко знати, до якого госпітального кластеру вона належить та мусить враховувати роль свого медичного закладу в роботі всієї системи.

Подібна система є основою побудови госпітальних мереж у країнах ЄС.