Підрив Росією Каховської ГЕС та розлив води по території України привів до екологічної катастрофи. Наслідки цієї трагедії вже стали очевидними: десятки тисяч рибин загинули та залишилися на обмілілих водоймах. Ситуація загрожує повторитися і в інших постраждалих регіонах України. Це небезпечно не лише для екологічного балансу, але й для здоров’я людей.

Нагадуємо, що мертва риба або та, що вмирає, не може бути зібрана для подальшого зберігання, готування чи споживання. Не існує жодного способу приготування, що може зробити таку рибу безпечною для вживання, включаючи сушіння, в’ялення, смаження чи варіння. Ця риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини. Тому дуже важливо уникати її споживання.

Однією з найбільших загроз, які виникають внаслідок споживання пошкодженої риби, є ризик отруєння ботулізмом. Ботулізм – це гостре інфекційне захворювання, яке виникає у разі споживання продуктів, отруєних токсинами, що виробляються бактеріями збудниками хвороби. Токсин, що виділяється цими бактеріями, є одним із найсильніших серед усіх відомих біологічних отрут.

Симптоми ботулізму

  • виражена втома, слабкість, запаморочення, нудота, головний біль,
  • початкові симптоми зазвичай супроводжуються зниженням чіткості зору (неможливо читати дрібний текст), «пелена» перед очима, сухість у роті та горлі, а також утруднення під час ковтання та мовлення,
  • блювання, запор і здуття живота,
  • параліч дихальних м’язів,
  • підвищення температури (гарячка) і втрата свідомості не характерні для ботулізму. Негайно зверніться по медичну допомогу, якщо у вас є будь-який із симптомів.

Звягельське районне управління Головного управління в Житомирській області наголошує –  уникайте купівлі риби в місцях стихійної торгівлі. В таких місцях немає гарантії щодо якості та походження риби, і вона може бути небезпечною для споживання. Краще перевіряйте інформацію щодо походження даного виду продукції під час купівлі риби на ринках, об’єктах роздрібної та оптової торгівлі.