14 липня 2016 року Верховна Рада України ухвалила Закон про обов’язкове отримання біометричного паспорта з 14 років.
З метою забезпечення дотримання вимог законодавства України стосовно оформлення паспорта громадянина України нагадуємо: кожен українець, який досяг 14- річного віку, зобов’язаний отримати паспорт.
Слід пам’ятати, не маючи паспорта громадянина України, особа не зможе здійснити багато важливих та необхідних дій, реалізувати більшість передбачених законодавством прав та інтересів. Паспорт громадянина України є документом, що посвідчує особу та підтверджує громадянство. Виготовляється він у формі картки, що містить безконтактний електронний носій (ID-картка).
Оформляється паспорт особам, які не досягли 18-річного віку, на чотири роки, а особам, які досягли 18-річного віку – на кожні 10 років. Для громадян, які досягли 14-річного віку, та отримують паспорт громадянина України вперше – адміністративна послуга безоплатна.
Звернутися для оформлення паспорта особа повинна впродовж місяця після досягнення 14-річного віку.
Паспорт громадянина України у вигляді ID–картки також оформлюється у разі зміни прізвища, втрати паспорта-книжечки, при досягненні 25-ти та 45-річного віку (протерміновано вклеювання фотокартки), а також у разі непридатності до користування.
Паспорт, який оформлюється вперше, видається не пізніше, ніж через 20 робочих днів із дня оформлення заяви-анкети для його отримання.
У випадках оформлення паспорта вперше особам, які досягли 18-річного віку, в зв’язку із проведенням процедури встановлення особи строк оформлення паспорта продовжується до двох місяців і більше.
Завідувачка Ємільчинського сектору
УДМС у Житомирській області Валентина САУХ