Нагадаємо, що відповідно до ч.2 ст.32 ЗУ “Про повну загальну середню освіту” та ст.25,26 ЗУ “Про освіту” на нас чекають кардинальні зміни в системі навчання – формування профільної освіти на базі старших класів. А саме:
Із 1 вересня 2027 року шкільна освіта поділятиметься на три рівні: початковий (1-4 класи), базовий (5-9 класи) та старшу профільну школу (10-12 класи).
Старша школа (10-12 класи) буде ліцеєм. Заклади з учнями 1-9 класів – гімназіями.
Початкова, середня та старша школи матимуть окремі приміщення, а профільна старша школа даватиме не лише знання, але й допомагатиме школярам обрати напрямок, за яким вони і навчатимуться і т. д.
Й хоча реформа вступить у дію аж через три роки, до 1 квітня поточного року ми зобов’язані визначитись який з наших двох Ємільчинських закладів буде реформовано в ліцей, а який в гімназію та подати відповідну інформацію до Житомирської ОВА.
Тож робоча група в складі селищного голови Сергія Волощука, заступників Володимира Євтуха, Ольги Онищук, керівника відділу освіти Сергія Жеки, начальниці фінансового відділу Інни Кириленко та представників ємільчинських ліцеїв розпочали роботу в даному напрямку: керівники закладів освіти презентували власне бачення реалізації реформи в своїх закладах, зокрема, в частині розміщення учнів, оскільки в старшій школі навчатимуться діти з усієї громади (цілком можливо – й з сусідніх).
В ході обговорення майбутніх змін селищний голова Сергій Волощук наголосив, що освітня реформа – ініціатива не місцевого чи обласного рівня, відтак, попри всі труднощі ми повинні зробити правильний вибір у створенні свого ліцею в громаді заради наших дітей.