19 серпня Ємільчинську громаду відвідали з робочим візитом народна депутатка України Тетяна Циба та начальник районної військової адміністрації Іван Туровський.
В рамках візиту відбулась спільна нарада з працівниками апарату Ємільчинської селищної ради, директорами закладів освіти громади й комунальних установ, в ході якої селищний голова Сергій Волощук розповів про головні аспекти життєдіяльності нашої ТГ та основні її проблеми.
Зокрема:
✅ питання підготовки установ до опалювального сезону, на проведення якого загалом витрачається близько 15 млн грн. І ця сума могла б суттєво зменшитись, якби в тендерах брали участь також державні лісогосподарства;
✅ питання соціального захисту населення
попри те, що 15% ПДФО ми передаємо до обласного бюджету, нас примушують ще й до фінансування обласних закладів, що надають комплексні соціальні послуги (інтернатні заклади) при розміщенні там жителів Ємільчинської ТГ, яких сьогодні в нас 73, а це щонайменше 15 млн грн. Втім, таке фінансування неможливе, оскільки в Бюджетному кодексі прямо вказано, що такі установи фінансуються з обласного бюджету;
✅ питання забезпечення безоплатного санаторно-курортного лікування ветеранів війни, які мають інвалідність внаслідок війни, яке відповідно до абзацу двадцятого пункту 3 Прикінцевих положень Закону України “Про Державний бюджет України на 2024 рік” від 9 листопада 2023 року № 3460-IX зупинено на 2024 рік.
✅ питання доцільності створення на рівні району єдиного ветеранського хабу, адже для його повносправжньої діяльності потрібні відповідні спеціалісти, яких у нас нема, а також значні кошти.
дороги
✅ на території Ємільчинської громади 70% доріг – це дороги обласного значення. Наразі більшість із них потребують ремонту. Зрозуміло, що за кошти нашого місцевого бюджету такі ремонтні роботи проводитись не можуть, але. Навіть впорядкування узбіч, яке б ми могли проводити, екологічна інспекція, попри наші всі звернення, дозволу не дає.
У своїй доповіді селищний голова Сергій Волощук також наголосив на важливості врахування при прийнятті державного бюджету недопущення зменшення ПДФО на 4 %, натомість збереження його на рівні 64% для місцевого самоврядування, непомірне навантаження на місцевий бюджет в разі покладання на місцеве самоврядування фінансуванння державних Програм, як то, наприклад, чорнобильські пільги (із 2025 року) і т. д.
Завершились нарада врученням Подяк Верховної Ради керівниці Ємільчинської лікарні Наталії Брановицькій та завідуючому хірургічного відділення Василю Луцаку, а робоча поїздка народної депутатки Тетяни Циби і начальника районної військової адміністрації Івана Туровського – оглядом Ємільчинського ліцею №2.