Звягельське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області інформує про початок проведення осінньої кампанії з пероральної (через харчі) вакцинації диких м’ясоїдних тварин – вовків, лисиць, безпритульних собак, диких кішок, єнотоподібних собак та єнотів – від сказу. Такі заходи проводяться для стабілізації ситуації із захворюванням на сказ у Звягельському районі.

Пероральна вакцинація диких тварин проти сказу буде проводитись починаючи із 25 вересня цього року шляхом наземного розподілу принад, які містять високоімунну безпечну вакцину. До проведення  заходів залучатимуться працівники територіальних підрозділів Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області у тісній взаємодії з представниками ДП «Ліси України» та користувачами мисливських угідь.

Фахівці наголошують, що такий спосіб вакцинації безпечний і для людини, і для навколишнього середовища. Спеціально вибраний саме такий варіант: використовуються невеличкі їстівні брикети-приманки з приємним запахом, аби на них фокусувалися лише тварини, а всередині приманки – активна вакцина. Розкидатиметься вакцина на території, де проживають дикі тварини, лише в полях і лісах, але ні в якому разі у населених пунктах. Грибникам і відпочиваючим не варто лякатися, якщо помітять у лісі незвичний брикетик розміром із сірникову коробку. Вакцина являє собою поживну принаду, в яку поміщений полімерний блістер з антигеном. Протипоказання вживання тваринами відсутні.

Просимо мешканців з порозумінням поставитись до проведення заходів з вакцинації диких м’ясоїдних тварин, при знаходженні таких принад не пошкоджувати їх, не брати в руки, а залишати привабливими для тварини.