Український парламент у другому читанні ухвалив законопроєкт №6504, який стосується служби в органах місцевого самоврядування. Це один із найбільш масштабних документів у сфері місцевого самоврядування за останні чотири роки. Він передбачає збільшення прозорості та наближення до стандартів Європейського Союзу.

Про це розповів народний депутат, член Комітету ВР із питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін.

«Що стосується ключових новел, то цей документ професіоналізує службу на рівні громад, на рівні обласних рад, на рівні областей. Також законопроєкт робить цю службу прозорою. Тобто ми розуміємо, що робота тепер ґрунтується саме на показниках ефективності. Також буде прозора процедура відбору на посади, зокрема з оприлюдненням відеозапису співбесіди переможця і можливістю витребування подібних записів та документів тих, хто програв, щоб усе було максимально відкрито. Крім того, більш прозорим буде преміювання службовців, тобто те питання, на яке зараз є багато нарікань у громадян. Тож кожна премія має бути з обґрунтуванням оприлюднена на сайті органу місцевого самоврядування», – зазначив політик.

За його словами, загалом цей законопроєкт сприяє збільшенню взаємозв’язку громадянського суспільства та органів місцевого самоврядування.

«Звісно, тут є і євроінтеграційний момент – ми частково приводимо нашу службу до стандартів Європейського Союзу. Сподіваюся, що повністю ми втілимо всі стандарти протягом найближчих п’яти років», – сказав народний депутат.

Він також додав, що реалізація цього законопроєкту розтягнеться на період до початку нової каденції місцевих рад.

«У документі міститься норма про несумісництво, яка означає, що людина, котра обіймає політичну посаду в тій самій місцевій раді, не може займатися одночасно й виконавчими повноваженнями. Інші ключові новели почнуть повноцінно працювати після завершення воєнного стану», – наголосив парламентарій.

Верховна Рада України