У Житомирській області, за інформацією Департаменту соціального захисту населення Житомирської ОВА, проживає 11395 пенсіонерів. Важливим аспектом для цієї групи населення є питання фізичної ідентифікації. Норма фізичної ідентифікації для всіх отримувачів пенсій та соціальних виплат діє в Україні на постійній основі ще з 2004 р. Вона є загальноприйнятою  міжнародною практикою, необхідною для того, щоб перевірити, чи дійсно людина, яка отримує кошти від держави, є живою, і чи отримує виплату саме та особа, якій вони були призначені.

Втім, виникла необхідність уточнити правила ідентифікації у зв’язку з веденням повномасштабної війни на території України. Протягом останніх років, пенсіонери, які стали внутрішньо переміщеними особами до 24 лютого 2022 року, були звільнені від процедури фізичної ідентифікації. Проте, з 1 липня ця норма відновила свою дію.

Зазначимо, що ідентифікація відновлена лише для тих пенсіонерів, які стали ВПО до початку повномасштабної війни. Для інших – вона діяла весь час.

Для полегшення процесу ідентифікації, Уряд України розширив можливості для її проведення. Пенсіонери, які стали внутрішньо переміщеними особами ДО 24 лютого 2022 р., можуть пройти ідентифікацію як віддалено, так і особисто.

Якщо пенсіонер перебуває на підконтрольній Україні території, – він може відвідати будь-яке відділення Ощадбанку.

Якщо він перебуває за межами України чи на тимчасово окупованих територіях, ідентифікацію можна пройти:

  • авторизувавшись в особистому електронному кабінеті на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua/) або за допомогою кваліфікованого електронного підпису “Дія.Підпис” (https://paperless.diia.gov.ua/instruction/yak-otrimati-diyapidpis);
  • звернувшись до закордонної дипломатичної установи України за отриманням документу про посвідчення факту, що особа є живою. Отриманий документ, разом із письмовою заявою про продовження виплати пенсії, написаною в довільній формі,  треба надіслати поштовим відправленням територіальному органу ПФУ за місцем  перебування на обліку.

Для пенсіонерів, які стали внутрішньо переміщеними особами ПІСЛЯ 24 лютого 2022 р., діють загальні правила фізичної ідентифікації.

Відповіді на найпоширеніші запитання можна почитати за  посиланням.