
Протипокази: серцево-судинні захворювання, захворювання печінки та нирок, хвороби органів дихання, цукровий діабет, ендокринні захворювання, онкологія, вірусні гепатити В і С, серйозні хірургічні втручання.

Як підготуватись

За 5 днів відмовитись від прийому ліків від болю, анальгетиків, аспірину, а також препаратів, що їх містять;

За 2 дні не вживати алкоголь;

За 1-2 години не курити;

За добу щонайменше виключити із раціону жирну, смажену, копчену, молочну їжу, тваринні жири, соління (інакше кров не пройде перевірку);

Обов’язково виспатись і з’їсти легкий сніданок (солодкий чай, дієтичне печиво, каша на воді). Каву зранку пити не можна!

Не приходити здавати кров, якщо присутнє відчуття нездужання: озноб, запаморочення, головний біль, слабкість.

Харчування перед донацією
Включає овочі, фрукти, каші на воді, відварені або пропарені риба і м’ясо, хліб. Споживання великої кількості води до 2 л в день, чай, компот із сухофруктів.

За день до здачі повністю виключити:
• копчена, гостра і смажена їжа;
• ковбасні вироби;
• жирні сорти м’яса (свинина), шинку, сало;
• молочні продукти, вершки, масло;
• яйця;
• кетчуп, майонез;
• насіння, горіхи, фініки;
• шоколад, халва;
• цитрусові, авокадо, буряк, банани;
• газовані напої.