У Верховній Раді України схвалили у першому читанні законопроєкт про адміністративну відповідальність за порушення комендантської години. За нього проголосували 233 народні депутати. Він передбачає великі штрафи. Однак, у п’яти випадках відповідальності вдасться уникнути.

Про це у неділю, 10 грудня, повідомив Богдан Драпʼятий, заступник міністра внутрішніх справ. У Telegram каналі МВС пишуть, що сума штрафів коливатиметься від 8,5 тисяч гривень і аж до 340 тисяч. Але є випадки, які не вважаються порушенням, хоча людина перебуває на вулиці вночі.

За словами Драп’ятого, депутати спільно обговорювали випадки, які не можна назвати порушенням комендантської години, хоча людина й перебуває на вулиці. Вони зійшлися на п’яти пунктах, які не передбачають штрафів, а саме:

  • якщо особа прямує до/з укриттів під час повітряної тривоги;
  • супроводжує поранених, важкохворих;
  • здійснює заходи з евакуації населення або рятування майна;
  • надає медичну (домедичну) допомогу;
  • перебуває у стані крайньої необхідності.

Останній пункт ще потребує уточнення, адже його формулювання поки що є доволі розмитим і трактувати його можна по-різному. Над визначенням, що таке крайня потреба і як її мають визначати правоохоронці, нардепи ще працюють.

Штрафи за порушення комендантської години

Якщо людина вперше порушила комендантську годину (у більшості областей вона діє від опівночі до 5:00 години ранку), то її оштрафують на 8,5 – 17 тис.грн залежно від ситуації. За повторне порушення вже доведеться платити 17 – 34 тис.грн.

Новий закон передбачає космічні штрафи для субʼєктів господарювання. Власників кафе, нічних клубів, транспортників без спецдозволу штрафуватимуть щонайменше на 51 тис.грн за перше порушення. Повторно суми зростатимуть від 102 аж до 340 тис. грн.

Нагадаємо, законопроєкт нардепи розробляли спільно із МВС та керівництвом Нацполіції. Це лише перше читання, у другому та в цілому текст ще може змінитися. У керівництві поліції вважають, що в областях, віддалених від бойових дій, має бути дисципліна, і якраз цьому комендантська година сприяє.

Комендантська година в Україні діє від 24 лютого 2022 року. Її тривалість визначається владою кожного окремого регіону. Єдине місце в Україні, де немає комендантської – це Закарпатська область та місто Ужгород.