ℹ️ Для забезпечення стабільності бюджетного процесу та належного фінансування публічних послуг Департамент фінансів здійснює постійний моніторинг цілої низки показників, які характеризують рівень фінансової спроможності громад у контексті виконання наданих їм повноважень та функцій, реалізації програм соціального та економічного спрямування.
💼 Департаментом фінансів проведено аналіз рівня фінансової спроможності територіальних громад області у І кварталі 2024 року за адаптованим для України методом Ken W.Brown. Аналіз проведено за 11 індикаторами: 3 за доходами та 8 за видатками.
📊 Відповідно до запропонованої методики 16 громад області віднесено до високого рівня фінансової спроможності (24,2% від загальної кількості), 16 – до оптимального (24,2%), задовільний рівень мають 26 громад (39,4%), низький – 7 (10,6%). Волицька громада має критичний рівень.
📝 У результаті порівняльного аналізу рівнів фінансової спроможності громад у 2023 році та у І кварталі 2024 року встановлено, що 10 громад стабільно займають лідерські позиції. Серед них, Попільнянська, Ушомирська, Любарська, Ємільчинська, Житомирська, Оліївська, Звягельська, Овруцька, Коростенська та Малинська громади. Водночас, 8 громад (у 2023 році – 5) отримали від’ємну кількість балів. Як у 2023 році так і у поточному році демонструють негативні тенденції Краснопільська та Потіївська громади.