Ми продовжуємо серію публікацій у межах інформаційної кампанії проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я», який реалізується Громадським Партнерством «За прозорі місцеві бюджети!» за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».
Сьогодні розповідаємо про один із найпопулярніших інструментів партисипації – БЮДЖЕТ УЧАСТІ (громадський бюджет, партисипативний бюджет). Це метод, коли частиною
місцевого бюджету розпоряджаються безпосередньо громадяни. Вони самі подають проєкти
та беруть участь у голосуванні за ідеї інших авторів.
Чому це важливо?
Проєкти, які найбільше підтримають жителі громади через голосування, будуть реалізовані місцевою владою під контролем авторів та громадськості.
Переваги:
 унікальна можливість для кожного жителя втілити свою ідею;
 безпосередня участь у розподілі частки місцевого бюджету;
 новий досвід втілення змін спільно;
 прозорість процесу прийняття рішень щодо розвитку міста / села / вулиці;
 публічні комунікації «влада-громада».
Як цим користуватися?
1. Обрати електронний майданчик, на якому відбуватимуться всі процеси. Це може бути або вебплатформа « Єдина платформа місцевої електронної демократії », або будь-який інший інтернет-ресурс на вибір територіальної громади.
2. Розробити та затвердити відповідну нормативно-правову базу (Положення про громадський бюджет, параметри, форми для подачі заявок тощо).
3. Кожен житель громади може підготувати та подати свій проєкт.
4. Після завершення терміну подачі проєктів має відбутися їхня оцінка (суто з точки зору дотримання процедури, а не змісту ідеї) і прийняте рішення про допущення чи недопущення
проєктів до голосування.
5. Голосування за проєкти як через електронну систему, так і в паперовому вигляді (якщо саме так передбачено в Положенні).
6. Усі голоси підсумовуються і відображаються в електронній системі. Ті проєкти, які набрали найбільше голосів, гарантовано мають бути профінансовані наступного бюджетного року.
У наступних публікаціях ми розповімо про інші інструменти партисипації, тож стежте за нашими постами з хештегом #включайся_в_бюджет_громади!